Кадър: БНТПроектът АЕЦ Белене е невъзможен, ако правителството се придържа към заявките

...
Кадър: БНТПроектът АЕЦ Белене е невъзможен, ако правителството се придържа към заявките
Коментари Харесай

Трайчо Трайков: Цената на електроенергията от АЕЦ Белене ще бъде 4 пъти по-висока от сегашната

Кадър: Българска национална телевизия

Проектът АЕЦ " Белене "  е неосъществим, в случай че държавното управление се придържа към поръчките да не се харчат парите на данъкоплатците. Това разяснява в " Още от деня " по Българска национална телевизия някогашният стопански министър Трайчо Трайков.

Икономистът проф. Боян Дуранкев уточни, че са нужни планове, които да покажат дали е нужна централата, също дали е екологично чисто и дали цената е " приятна " за крайния български консуматор. „ Никой не знае каква ще е структурата на българската стопанска система през 2035 година и дали тогава ще има износ на тока, който произвеждаме, сподели той.

„ В момента България към момента употребява въглища и други твърди горива. Нещо, което другите страни имат стратегии за отричане, макар че те са след 2030 година България има още кюмбета, каруци и коне. Модерната стопанска система е минала това положение. Трябва да се търси решение за структурата на българската стопанска система “, акцентира Дуранкев.

Трайчо Трайков каза, че цената на електрическата енергия от АЕЦ " Белене " ще бъде 4 пъти по-висока от сегашната. „ Системата би трябвало да се базира на нови технологии, а не на системи от XX век “, посочи той.

„ Като цяло мисля, че България върви в вярна посока и неслучайно нещата стопански наподобяват относително постоянни. Те не са толкоз положителни, колкото биха могли да бъдат, само че при дадените условия, това е, което имаме “, счита някогашният стопански министър.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР